Jonge Academie 2021 - 2026
De Jonge Academie is een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. Via standpunten, opinies en evenementen over actuele thema’s wil zij bijdragen aan de publieke beeldvorming over wetenschap en aan het debat over wetenschapsbeleid, specifiek vanuit het perspectief van de jonge academicus en kunstenaar.
De wetenschappelijke leden zijn verbonden aan een Vlaamse universiteit en/of een Vlaamse of federale wetenschappelijke onderzoeksinstelling en hebben bij intrede minimaal 3 en maximaal 10 jaar geleden hun doctoraat behaald. De leden-kunstenaars zijn minimum 25 en maximaal 39 jaar oud en hebben een duidelijke affiniteit met wetenschap. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. Kandidaten worden verkozen na een open oproep en dit op basis van een sterk dossier en een uitgesproken motivatie. De Jonge Academie streeft naar een brede vertegenwoordiging van de verschillende wetenschappelijke disciplines.
De Jonge Academie maakt deel uit van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen & Kunsten en kan werken dankzij een subsidie van de Nationale Loterij.
Omwille van de coronacrisis, kon de inauguratie van de nieuwe leden (2021 - 2026) niet doorgaan, daarom vroeg de klant mij om deze 9 filmportretten te maken alsook 1 compilatievideo.
Camera en montage: Louise De Groef
Muziek: Sebastiaan Paskalis en Kurt Bertels
Compilatievideo Nieuwe Leden Jonge Academie 2021 - 2026
Loes Meeussen
Loes Meeussen (KU Leuven & Thomas More) onderzoekt sociaal-psychologische processen van ongelijkheid: enerzijds ongelijkheid in werk- en familierollen van mannen en vrouwen, anderzijds ongelijkheid in cultureel diverse organisaties en scholen. Hoe gaan mensen om met stereotypen die over hun groep bestaan? En wat kenmerkt inclusieve contexten waarin iedereen optimaal kan functioneren?
Sandra Van Puyvelde
Sandra Van Puyvelde (UAntwerpen & University of Cambridge) onderzoekt de evolutie van bacteriën, en meer specifiek de ziekteverwekkers Salmonella en Escherichia coli. Ze bestudeert zowel het effect van evolutie op het type infecties dat deze bacteriën veroorzaken, hoe ze zich verspreiden en hoe ze resistent worden aan antibiotica. Hiervoor combineert ze methoden uit de bio-informatica en moleculaire microbiologie.
Lieke Van Deinsen